Ruud Stoop

JGP_6791-250x336Hallo, mijn naam is Ruud Stoop. Ik ben geboren in 1961 te Breda en speel gitaar sinds mijn tiende jaar. Op mijn zeventiende ontdekte ik Flamenco en na drie jaar vertrok ik naar Córdoba in Spanje. Daar heb ik vier jaar flamencogitaar gestudeerd aan het Conservatorio Superior de Música bij Manuel Cano en leerde zang en dans begeleiden aan de academie van Merengue de Córdoba y Concha Calero.
In 1985 kwam ik terug naar Nederland waar ik 6 jaar les heb gehad van Paco Peña aan het Rotterdams Conservatorium. Mijn speelstijl ontwikkelde zich breed en werd veelzijdig: van krachtig, ritmisch, dynamisch en expressief tot breekbaar en gevoelig en bovenal melodieus en verzorgd.

In 1991 heb ik als eerste ter wereld het vakdiploma flamencogitaar behaald. In 1996 werd ik door de Spaanse examencommissie officiëel goedgekeurd als hoodfdvakdocent flamencogitaar aan het Conservatorium in Córdoba. In Nederland geef ik al 30 jaar les.
Twintig jaar geleden heb ik een nieuwe methode ontwikkeld, speciaal gericht op flamencogitaaronderwijs voor niet-Spanjaarden. Het is een innovatief leersysteem waarbij het motorisch geheugen zeer precies wordt getraind in de diverse complexe flamencogitaartechnieken. In mijn lespraktijken in Rotterdam en Oosterhout (NB) en sinds 2010 in Groningen, heb ik al veel leerlingen verder kunnen helpen. Daarnaast geef ik les op diverse plaatsen in Nederland. dat gebeurt zowel individueel als in groepen.